Wie ben ik?



Ik ben Anne-Marie van der Velde, ben getrouwd met Marco en heb 2 kinderen Thomas 13-07-2000 en Marie Claire 22-05-2004

Na het behalen van mijn diploma SPW-3 heb ik drie en een half jaar als leidster bij een kinderdagverblijf gewerkt. Na de geboorte van Thomas wilde ik thuis werken, gastouderopvang leek mij een goede keuze...... Ik had niet beter kunnen kiezen. Een kinderdagverblijf vond ik toen al te druk voor mijzelf en de kinderen. Tijd om de kinderen te geven wat ze nodig hadden en de ontwikkeling te volgen was er niet. Als gastouder kan dat wel, nu na 18 jaar vind ik dat nog steeds.

 

Wat kan ik de kinderen bieden en meegeven:

-Liefde geef ik ze, ik knuffel ze, hou ze vast als ze verdriet hebben. Ik luister naar ze en vertel ze dat ik het zo fijn vindt dat ze bij mij zijn.

-Een luisterd oor daar is allereerst rust en tijd voor nodig. Luisteren naar de kinderen, en er direct op reageren is heel belangrijk. Het is goed voor de taalontwikkeling en het kind voelt zich gezien en gehoord.

-Rust zie ik in kinderen die zelf mogen bepalen wat en hoe ze spelen. Ze kunnen dan genoeg concentratie opbrengen en omdat ze spelen wat ze graag willen spelen, komt er een soort rust/ concentratie over de kinderen. Na zoveel jaar weet ik dat dat het beste is voor de kinderen. De tijd en ruimte krijgen om zelf te bepalen wat je doet. Het is goed voor de fantasie en creativiteit. Ik heb speelgoed dat vooral open speelgoed is, dit betekend: het kan van alles voorstellen, een cirkel van hout kan bijv, geld zijn of een taartje of een schat. Dit prikkelt de fantasie en zorgt voor uren speelplezier.

Ook rust en stilte om het kind heen is belangrijk, niet teveel geluid, op bepaalde momenten muziek aan maar niet heel de dag.

 

Voor de kinderen na school geldt hetzelfde, ze zijn vrij en mogen doen wat ze willen. Ik bied wel een activiteit aan, maar zijn ze moe en willen ze liever ''chillen'' of buiten spelen mag het ook.

-Ik ben empathisch, voel kinderen goed aan, kan de signalen opvangen waardoor ik weet wat de behoeftes zijn. 

~Wie is het kind( en de ouders)

~Waar speelt het graag mee

~Hoe verloopt de ontwikkeling

~Wat heeft het kind nu nodig.

-Warmte en gezelligheid bieden, dat is iets wat voelbaar moet zijn, voor de ouders en kinderen.

-Ik hou van de natuur, en ik vind het heerlijk om buiten te vertellen over de vogels, spinnen, planten en bomen.Gewoon zoals het is is voor kinderen al interessant, kijken naar een spin die een vlieg heeft gevangen(Freek Vonk achtig word ik dan)

-Tekenen vooral kindertekeningen, en verhalen en rijmpjes schrijven. Ik teken iets en de kinderen moeten raden wat het is....

Ik heb 2 boekjes geschreven over Oma Sientje, en lees ze voor en staan ook rijmpjes in en die gebruik ik overdag. 

-liedjes zingen, vind ik heel erg leuk en kinderen meestal ook. Ouderwetse kinderliedjes of liedjes van Nijntje enz. 

 

-Opvoedingsondersteuning heeft u vragen of zorgen over uw kind, dan kunt u dat met mij bespreken en kijken we samen wat er aan de hand kan zijn. Het kan ook zijn dat ik iets constateer bij het kind waar ik me zorgen over maak. Dan bespreek ik dit direct met de ouders.

-Kindercoach: Als kindercoach kijk ik toch anders naar de kinderen, als voor mijn opleiding. Ik stel andere vragen, voel of er iets speelt bij het kind. Door middel van speelgoed of een activiteit kunnen we dit verwerken, maar ook door er over te praten en het kind de ruimte te geven om erover te vertellen kan het kind het verwerken.

 


Mijn opleidingen:

~Sociaal pedagogisch werker niveau 3

~Nanny training bij Hansje Gortz 

   www.gortzandcrown.nl

~Opleiding Opvoedcoach

~Cursus Speltherapie

~Opleiding Coaching bij hoogsensitiviteit

~Opleiding Kindercoach 2 jarige opleiding HBO

~Opleiding Kindercoach praktijkopleiding HBO  

   www.sonneveltopleidingen.nl