Pedagogisch werkplan

Ik heb de opleiding sociaalpedagogisch werk in 1997 afgerond met een diploma. Daarna ben ik 3,5 jaar werkzaam geweest op verschillende kinderdagverblijven van stichting 2samen in den Haag. In 2008 heb ik om mijn kennis uit te breiden en op te frissen de nanny-training gevolgd van Hansje Gortz. Ik heb in 2015 een cursus voor bemiddelingsmedewerker gevolgd en een opleiding tot kindercoach. In Juli heb ik mijn diploma gehaald!Erna heb ik nog een praktijkopleiding Kindercoach gedaan van een half jaar.  

Een keer per jaar doe ik in augustus een herhalingscursus Acute zorg bij kinderen.

Een keer per jaar wordt er door gastouderbureau Mare een Risico-inventarisatie gemaakt.

 

 

MIJN WERKVISIE  

Hoe waarborgt ‘’Gastouderopvang Oma Sientje’’ de emotionele veiligheid van de kinderen?  

Ik laat merken dat ik het gezellig vindt dat het kind er is, en dat het met al zijn/haar emoties bij mij terecht kan. Als een kind merkt dat ik hem ken en waardeer, en dat ik er voor hem/haar ben, ook als hij/zij bang, verdrietig, eenzaam of boos is, draagt dat bij aan een hechte, vertrouwde relatie.

Ik heb oog voor de behoeften en signalen van het kind en reageert daar passend en tijdig op. Zo ontwikkelen kinderen:

 

-Vertrouwen in de ander

-Zelfvertrouwen

-Eigenwaarde

 

Ik zorg ervoor dat er ruimte is voor de eigenheid van ieder kind. Ik help de kinderen onderling dat ze elkaar geen pijn doen of storen, maar vooral ook door elkaar te stimuleren dat ze samen plezier hebben. Samen een spel doen, samen opruimen, elkaar helpen. Zo leren kinderen opbouwen van goede relaties met anderen.

Ik heb de tijd voor kinderen, het komt zoals het komt. Alsof de tijd stil staat. Rust om te spelen, om de wereld te ontdekken in hun eigen tempo.

Ik sta open voor een plezierige onderlinge verhouding en een goede informatie uitwisseling tussen mij en ouders over het wel en wee van het kind

Ik zorg voor vaste routines, rituelen en regels. Ook dit draagt bij aan een veilig gevoel van kinderen.  

 

Hoe bevordert ‘’Gastouderopvang Oma Sientje’’ de ontwikkeling van persoonlijke competenties.  

Ik kijk en luister naar elk kind( wat kan het al, wat wil het graag, wat is boeiend) en sluit daarop aan met het aanbieden van nieuwe interessante dingen. Ze krijgen bij mij geen opdrachten om bepaalde werkjes te maken.

 

Ik geef een kind de ruimte om te experimenteren met

-Open speelgoed: wc rollen, houten planken, houten blokjes, papier, dozen, lappen stof, takjes, zand, water, dennenappels enz.

-‘’echt’’ speelgoed: afwasborstel, lege verpakkingen, knijpers, pannen, pollepels de stofzuiger enz.

-Speelgoed: pop, auto’s,  boekjes en kleurpotloden enz.

 

Ik praat veel met de kinderen en leg veel uit, vertellen over de wereld om hen heen, benoemen wat je ziet, wat het is. Ook de tijd nemen voor de kinderen tijdens een wandeling is heel belangrijk. Ook wat je als gastouder zelf doet, gaat doen benoemen. De kinderen weten dan wat er komen gaat.  

Hoe bevordert ‘’Gastouderopvang Oma Sientje’’ de ontwikkeling van sociale competenties  

Ik maak het gemakkelijk dat de kinderen veel samen doen, zodat ze

-Plezier samen hebben

-Vriendjes en vriendinnetjes maken

-Leren delen en rekening houden met elkaar

Ik zorg dat er een positieve sfeer is:

-Zodat er een ‘’wij’’ gevoel ontstaat

-Ik zelf voordoe wat prettig gedrag inhoud

-De kinderen leren omgaan met elkaar in diverse dagelijkse situaties  

Ik zorg ervoor dat de kinderen leren omgaan met verschillen en ben daarbij alert op pestgedrag.  

Hoe vind de overdracht van waarden en normen plaats  

Ik doe ze voor, ik vervul een voorbeeldrol.

Door de regels bij mij maar ook door de redenen van mijn gedrag te verwoorden.

Door samen na te denken wat je belangrijke principes vindt en waarom 

 

Huisregels van gastouderopvang Oma Sientje

 

1 De kinderen mogen elkaar knuffelen.(als het andere kind het ook wil)

2 De kinderen mogen alleen met een bal of ballon gooien.

3 De kinderen mogen alleen op stoelen zitten.(Tenzij ik een klim en klauter baan maak)

4 De kinderen mogen vragen of ze het speelgoed mogen hebben of ook mogen meespelen.

5We blijven zitten aan tafel tot iedereen klaar is, dan de monden en handen afdoen en dan mogen ze weer spelen. Dit zijn de hoofd huisregels, deze worden afgebeeld met tekeningen, en zo af en toe praten we erover en laat ik de tekeningen zien aan de tafel, en vertel ik erover, ze hangen ook altijd aan de muur op een vaste plek. Kinderen houden van duidelijkheid. 

 

BINNEN/BUITENRUIMTE

De opvang vindt plaats in een aparte ruimte aan mijn huis met een speelkamer, slaapkamer, keukentje en toilet. Aan de voorzijde van het huis bevindt zich de tuin. Met een speeltoestel en Beertje het konijn. Er staat ook een picknicktafel daar eten we vaak in de zomer een cracker. Het hek is voorzien van een kind veilige sluiting, dit betekend dat de kinderen het hek niet zelf kunnen openen. De kleuren in de binnenruimtes zijn, rustige pasteltinten, de meubels zijn makkelijk schoon te maken. Er staan in de slaapkamer 3 witte ledikantjes, elk met een laken en een deken. Er staat ook midden in de ruimte een ''nep'' openhaard en een fauteuil, waar we samen boekjes lezen.Het is een erg gezellige ruimte.

 

DE GROEP

Op dinsdag en donderdag is er plaats voor 5 kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar.

 

HUISDIEREN

Charlie is onze hond(kruising tussen een chihuahua en een chizu. In mei 2016 is hij geboren. Overdag staat zijn mand/bench achter een schot in de keuken van de opvang. Als we gaan eten of onder begeleiding van mij, is hij bij de kinderen. Als kinderen zelf naar Charlie toe willen in de keuken mag dit ook en dan hou ik een oogje in het zeil.Ik doe dit op deze manier uit veiligheid voor de kinderen maar ook voor Charlie. Het ene kind houd heel veel van honden en weet al goed hoe je met ze om moet gaan, andere kinderen vinden het eng. Uit ervaring weet ik dat dit een kwestie van wennen is. Na verloop van tijd, vinden ze het niet eng meer en weten ze hoe Charlie is, en hoe ze ermee om moeten gaan. 

-De hond wordt nooit alleen gelaten. Indien nodig wordt de hond in de bench gedaan.

-De kinderen kunnen niet bij de hondenbak komen.

-De hond wordt regelmatig ontwormd en inentingen worden tijdig gegeven.

-De ruimte waarin de hond verblijft word goed schoongemaakt. 

-De kinderen kunnen niet bij het hondenvoer of eventuele medicijnen van de hond komen.

-De kinderen kunnen niet in contact komen met ontlasting van de hond

-De speeltjes van de hond zijn niet van een grootte dat ze gevaarlijk zijn voor de kinderen en worden regelmatig schoongemaakt.

-Ik leer de kinderen de taal van de hond, zodat zij weten hoe ze met een hond om moeten gaan.Ik zal altijd toezicht houden als de kinderen bij de hond in de buurt zijn.

Ik pas alleen op kinderen waarvan de ouders er geen probleem mee hebben dat er huisdieren op de opvanglocatie aanwezig zijn  

 

VOEDING

Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van je kind. Daarom volgen wij de adviezen  voor de kinderopvang van het Voedingscentrum. Dat betekent onder andere dat wij:

·  vooral producten uit de Schijf van Vijf aanbieden.

·   de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet die kinderen binnenkrijgen beperken, en zorgen dat ze voldoende vezels binnenkrijgen.  

·  ons houden aan vaste eetmomenten, waarbij we rustig aan tafel eten. We eten samen met de kinderen, begeleiden ze bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie.  

·  voor baby’s een eigen voedingsschema gebruiken, dat we met de ouders/verzorgers afstemmen. We stemmen ook het geven van de eerste hapjes af.

. verjaardagen! Het is feest en dan mag er gesnoept worden!  

 

Gebruik televisie

-Op de groep hebben wij een televisie deze wordt gebruikt voor educatieve doeleinden. Bijv: We hebben het over hoe komt een rups uit een vlinder of het is rond sinterklaastijd en we kijken het sinterklaasjournaal. We doen gym, of kijken een aflevering van het zandkasteel, ome willem enz( geen geweld of drukke fimpjes)

Ik kijk ook naar de leeftijd van de kinderen.

-Als de kinderen tussen de middag niet meer slapen mogen de kinderen een filmpje kijken, zodat het op de groep rustig is en het kind zelf komt ook tot rust tijdens het filmpje kijken.

-een filmmiddag: We maken popcorn en limonade en gaan met zn alleen als de regen tegen de ramen tikt, onder een dekentje een film kijken.

 

UITSTAPJES

Elke ochtend als het weer het toelaat gaan we naar buiten, ik heb een bolderwagen waar 6 kinderen in vervoert kunnen worden, er zit een steun op voor een Maxi-Cosi om ook baby's goed en veilig te kunnen vervoeren. Er zitten 2 kinderzitjes in voor kinderen van 8 maanden tot ongeveer 2 jaar . Grote kinderen(v.a.2,5 jaar)mogen lopen naast de bolderwagen, maar houden de bolderwagen vast. In het park of de kinderboerderij mogen de kinderen eruit en lekker rennen. We gaan ook naar de hoogvliet, Dorrepaal of een speeltuin. We blijven altijd in de buurt van het huis. Zijn er bijvoorbeeld minder kinderen ga ik met de bus/tram mee, maar dit laat ik altijd van tevoren aan de ouders weten

 

ACHTERWACHT/BIJ ZIEKTE VAN MIJ

Omdat ik meer dan 3 kinderen per dag opvang heb ik een achterwacht.(de buurvrouw) In noodgevallen is ze binnen 15 minuten bij me, stel mijn dochter is gevallen en ik moet met haar naar de dokter. Dan mag de achterwacht bij de kinderen blijven en ik stel daarvan de ouders direct door middel van een WhatsApp bericht op de hoogte. 

Heb ik een buikgriep/ziek dan WhatsApp of bel ik af voor 7.30 uur.

Ik ben altijd bij de kinderen, daarom is gastouderopvang zo fijn voor kinderen. Het enige nadeel is dat ik niet te vervangen ben, dus als ik ziek ben of bijv een begrafenis heb, kan ik niet werken. Het is daarom raadzaam om bijvoorbeeld als ouders opa/oma of iemand anders als achterwacht te hebben. 

 

BRANDPLAN

Op de groep ligt een  map met daarin een brandplan. In het brandplan staat vermeld waar de rookmelders en brandblussers zich bevinden, dit is te zien op een plattegrond van het huis. Tevens staat er beschreven wat te doen in geval van brand. Dit plan is in te zien voor de ouders op de locatie.

 

MEDICIJNCONTRACT/VERKLARING BUIKSLAPEN/FORMULIER INBAKEREN.

Heeft uw kind medicijnen nodig op de opvang dan moet er een medicijncontract ingevuld en ondertekend worden door de ouders. In het contract moet worden beschreven hoe, hoe vaak en de hoeveelheid van de medicijnen moet worden gegeven die dag. Dit om te voorkomen dat er te veel of verkeerde medicijnen worden toegediend.Ik heb de formulieren in een map op de opvang.  

Zo ook is er een formulier voor buikslapen en voor inbakeren. Deze formulieren zijn er om de verantwoordelijkheid van deze handelswijze bij de ouders te laten. Meer informatie geef ik graag tijdens een gesprek.

 

BIJ ZIEKTE VAN HET KIND

Wat als een kind ziek wordt bij Oma Sientje?

Wanneer een kind ziek wordt tijdens zijn of haar verblijf dan neem ik altijd contact met de ouders op. Meestal zie ik dat een kind wat hangerig is, of wat moe, en dan bel/app ik de ouders  dat hun kind misschien ziek aan het worden is. Is het kind echt ziek dan bel ik de ouders dat het kind zo spoedig mogelijk moet worden opgehaald.

Maar wanneer is een kind ziek?

Ik vind een kind ziek wanneer het kind hangerig is, suf is, en wanneer het kind duidelijk liever bij mama of papa is. Een kind met koorts vind ik niet per definitie een ziek kind. Kinderen hebben nu eenmaal weleens grote wisselingen in hun lichaamstemperatuur en een kind met koorts heeft daar soms zelf helemaal geen last van. Andere kinderen met koorts zijn juist weer hangerig en voelen zich helemaal niet lekker. Per kind is het dus heel verschillend of het kind zich ziek voelt en per keer kan dit ook verschillend zijn.Ik bekijk iedere situatie apart. Zo weet ik bijvoorbeeld dat koorts altijd het hoogst is tussen drie en vier uur ’s middags. Heeft een kind dus ’s ochtends al 39 graden maar zit het kind lekker te spelen dan bel ik de ouders toch met het verzoek om het kind op te halen, omdat ik weet dat die koorts nog verder omhoog zal gaan. Heeft het kind ’s ochtends lichte verhoging en ’s middags rond drie uur 39 graden, en hoeft het kind niet meer naar bed en zit het dan lekker te spelen, dan bel/app ik alleen op naar ouders om te melden dat hun kind koorts heeft, maar dan hoeft het kind niet direct te worden opgehaald. Hiernaast ben ik voorzichtiger in perioden waarin ziekten heersen, zoals het meningokokken virus of een specifiek griepvirus. Dit betekent niet dat een kind sneller moet worden opgehaald, maar wel dat ik eerder bel zodat de ouders eventueel nog een afspraak bij hun huisarts kunnen maken.

En wat als het kind een kinderziekte heeft?

Geen probleem. Een kind met een duidelijke kinderziekte heeft de incubatietijd van die ziekte al achter de rug. Met andere woorden; de periode waarin het kind andere kinderen heeft kunnen besmetten is al geweest. Andere kinderen zijn dus al besmet of hebben de ziekte al gehad. Wel zijn er een paar kinderziekten waarbij het zieke kind een ander kind nog zou kunnen besmetten. Wij vinden dit niet zo’n probleem, aangezien de kans heel groot is dat alle andere kinderen toch al in contact zijn geweest met de kinderziekte. Natuurlijk wordt het anders wanneer het kind zich echt niet lekker voelt, dan moet het gewoon lekker bij mama of papa blijven.

Twijfelt u ’s ochtends of u uw kind wel naar Oma Sientje kan? Bel me! Iedere situatie is anders en in overleg kunnen we samen besluiten of het wel of niet in het belang van uw kind is of het kind bij mij wordt gebracht. Negen van de tien keer kunt u uw kind gewoon komen brengen, maar dan hebben ik wel vooraf afspraken met u kunnen maken en dan houden ik uw kind net even iets meer in de gaten. De rest van de dag hou ik u op de hoogte via watts app 

Als uw kind s'nachts heeft overgegeven mag het kind de volgende dag niet bij Oma Sientje komen! Eerst moet hij/zij weer normaal kunnen eten en drinken en een dagje aansterken. 

 

Is uw kind nog aan het opknappen van een griep is niet helemaal lekker, of van een inenting niet lekker. Geef dan zetpillen mee in de tas, als u komt moet er wel een medicijncontract getekend worden. 

 

PRIVACY

Foto's en informatie over de kinderen wordt nooit zonder toestemming van de ouders aan derde gegeven. Foto's van de kinderen worden alleen via WhatsApp verstuurd naar de eigen ouders of via de groepsapp.

zie privacystatement

 

EISEN DIE DE OVERHEID STELT AAN GASTOUDERS.  

De gastouder is 18 jaar of ouder.

De gastouder dient in het bezit te zijn van:

-Bewijsstuk beroepskwalificatie gastouder

-Bewijsstuk opleiding spoedeisende hulpverlening of eerste hulp aan kinderen.

-Geldig Identiteitsbewijs

-Verklaring omtrent gedrag

-Verklaring omtrent gedrag van huisgenoten ouder dan 18 jaar die staan ingeschreven op het woonadres.

 

Alleen gastouderbureaus kunnen gastouders aanmelden voor opname in het Landelijk Register Kinderopvang bij de gemeente waar de opvang plaats vindt. In opdracht van de gemeente controleert de GGD of het gastouderbureau en de voorziening voor gastouderopvang( de combinatie van gastouder en locatie) voldoen aan de eisen van de Wet kinderopvang. Is dit het geval word de voorziening voor gastouderopvang ingeschreven in het Landelijk register kinderopvang en komt de vraagouder in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

 

 

Eisen aan de woning:

Het maximum aantal kinderen dat tegelijk mag worden opgevangen niet overschreden.

Er is een aparte slaapruimte voor kinderen jonger dan 1,5 jaar

Er is voldoende speelruimte binnen en buiten

Bij opvang van vier of meer kinderen is een achterwacht beschikbaar

De locatie is altijd volledig rookvrij

De locatie is voorzien van voldoende goed functionerende rookmelders

informatie geef ik graag tijdens een persoonlijk gesprek.